Teorie și Cercetare
Din 2002
Principiile de structurare a Departamentului Teorie Educaţie Cercetare au fost concepute prin raportare la cerinţele formative specifice învăţământului vocaţional organizat de Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, cât şi în acord cu standardele universitare europene generalizate prin Procesul Bologna.
Din compenenta acestui departament fac parte programul de studii Pedagogia artei, precum şi un program de master de Educaţie prin arte vizuale. De asemenea, în interiorul departamentului funcţionează şi un colectiv de cercetare.
Acest departament este un continuator al prestigioasei tradiţii de predare, de un secol şi jumătate, a disciplinelor teoretice fundamentale necesare formării artistice ‒ anatomie artistică, perspectivă, filozofie şi estetică, limbi străine – la care s-au adăugat cu timpul o serie de discipline formative (opţionale).
Activitatea formativ-instructivă în acest departament este proiectată în acord cu schimbările radicale ale ambianţei intelectuale, culturale şi socio-politice în care este plasat actualmente artistul profesionalizat în domeniul artelor vizuale, ambianţă care a schimbat tipul de manualitate artistică tradiţională, aşa cum a fost el teoretizat prin „techne” sau „ars”. În acest nou context, la trecerii de la paradigma manualităţii la paradigma cercetării şi producerii de proiecte artistice complexe ‒ dirijate de imaginaţie conceptuală şi cunoştinţe teoretice ‒, Departamentul Teorie Educaţie Cercetare devine o piesă esenţială în producerea de performanțe artistice ce se vor finaliza în lucrări de licenţă, diserații de master şi teze de doctorat. În acest context, disciplinele teoretice predate în departament depăşesc simplele nevoi de informare, cultură generală şi rafinament intelectual, devenind o resursă fundamentală de creaţie artistică şi de orientare în carieră.
În esenţă, Departamentul Teorie Educaţie Cercetare funcţionează după principiul interdisciplinarităţii şi al unificării practicilor artistice cu practicile teoretice, vizând, la nivelul obiectivelor strategice, stimularea creativităţii studenţilor şi masteranzilor. Totodată, activitatea educaţională promovată de acest departament păstrează în continuu un echilibru dinamic între disciplinele care constituie nucleul identitar al tradiţiei culturii europene şi provocările intelectuale actuale, generate de „era globală şi informaţională”.
Continuitate, coerență, consecvență, mobilitate şi deschidere către nou, ataşament faţă de studenţi şi masteranzi, solidaritate instituţională şi colegială, dialog educaţional permanent, toate acestea reprezintă pentru membrii Departamentului Teorie Educaţie Cercetare atât valori de aspiraţie, cât şi cadre fireşti de activitate didactică cotidiană.